Omgaan met rouw, verlies of stressvolle gebeurtenissen
Ziekte, een miskraam, verlies van werk of een dierbare – zulke gebeurtenissen hebben invloed op de relatie. Het is belangrijk om te rouwen; stil te staan en ruimte te geven aan je verdriet. Samen verwerken, praten en steunen kan helpen om hier samen sterker uit te komen.
Rouwverwerking
Het effect van onverwerkte rouw op je relatie
In mijn praktijk viel het me op dat veel mensen rondlopen met onverwerkte rouw. Iets wat ze eerder in het leven verloren zijn of nooit hebben gekregen; je kan een diep verdriet met je meedragen. Durf je de pijn aan te kijken om er sterker uit te komen?
Onverwerkte rouw kan diepe invloed hebben op je relatie, vaak zonder dat je het zelf direct doorhebt. Als je pijn, verlies of verdriet geen plek hebt kunnen geven, draag je het met je mee in je dagelijks leven – en dus ook in de dynamiek tussen jou en je partner.
Rouw kan je gevoeliger, prikkelbaarder of juist afstandelijk maken. Misschien trek je je terug, sluit je je af, of leg je onbewust veel verwachtingen bij de ander neer. Onverwerkt verdriet kan ook leiden tot onbegrip of miscommunicatie: jij voelt je niet gezien in je pijn, de ander weet niet hoe je te bereiken.
Soms kom je in patronen terecht waarin oude wonden getriggerd worden door iets kleins in het hier en nu. Een gevoel van afwijzing, onveiligheid of eenzaamheid binnen de relatie blijkt dan terug te leiden naar verlies dat nog niet is geheeld.


Rouwen en pijn aankijken – waarom het nodig is voor heling en groei
Veel mensen denken bij rouw alleen aan het verlies van een dierbare, maar rouwen gaat over veel meer dan dat. Rouwen betekent stilstaan bij wat je bent kwijtgeraakt: een droom, een verbinding, een deel van jezelf. Als je pijn uit de weg gaat, draag je die vaak onbewust met je mee — en dat kan invloed hebben op je relaties, keuzes en zelfbeeld.
Het aankijken van je pijn is geen zwakte, maar een kracht. Door ruimte te maken voor verdriet, gemis of teleurstelling ontstaat er ruimte voor verwerking, mildheid en nieuwe verbinding. Pas als je erkent wat er geweest is of wat je hebt gemist, kun je loslaten wat je belemmert en verder groeien.


Waar je allemaal om mag rouwen
(ook als het ‘al lang geleden’ is)
Rouw is persoonlijk en mag er zijn in vele vormen, niet alleen als een dierbare overleden is.
Je hoeft je verdriet niet te vergelijken of te verantwoorden.
Een lijst van voorbeelden van ervaringen waar je om mag rouwen:
Een verbroken relatie of echtscheiding
Een overleden dierbare – recent of van lang geleden
Een miskraam, stilgeboorte of onvervulde kinderwens
Een jeugd waarin je emotionele steun of veiligheid miste
Dingen die je als kind nodig had maar niet kreeg (zoals erkenning, liefde, bevestiging)
Het verlies van een thuis, land of cultuur (bijvoorbeeld door migratie)
Een carrière of droom die niet is uitgekomen
Gezondheid die je verloren bent – fysiek of mentaal
De rol die je moest opgeven (bijv. ouder, partner, mantelzorger)
Vriendschappen die verwaterden of abrupt eindigden
Levensfases die je achter je hebt gelaten – zelfs als je er zelf voor koos
De ‘jij’ die je ooit was, maar die je bent kwijtgeraakt door omstandigheden
In mijn praktijk nodig ik je uit om pijn niet weg te duwen, maar met zachtheid en moed aan te kijken. Of het nu gaat om oud verdriet, verborgen rouw of gemis dat geen naam had – het verdient ruimte. We zoeken het voorzichtig op en laten het er zijn. Ik begeleid je in het doorvoelen. Want wie durft te rouwen, maakt plaats voor rust, verbinding en een nieuwe basis in zichzelf.